Rotterdam: Wie is de jonge mantelzorger?

Geplaatst op 11 oktober 2017

Eén op de vier kinderen in een klas is een jonge mantelzorger. Een jonge mantelzorger is een kind/jong volwassene dat opgroeit met een chronisch zieke broer/zus of ouder. Denk aan een psychisch ziek, verslaafd, verstandelijke beperkt of een chronisch lichamelijk ziek familielid. De ziekte van een gezinslid kan overbelasting veroorzaken, omdat het kind verantwoordelijkheden draagt die niet bij de leeftijd passen (parentificatie).

De jongvolwassen mantelzorger kan meestal zelf verwoorden waar hij/zij tegenaan loopt in de rol als mantelzorger, maar weet vaak niet waar hij/zij terecht kan.

Voor ondersteuning van (jonge) mantelzorgers kan een beroep gedaan worden op de Vraagwijzers en de Wijkteams.

Daarnaast is er een divers aanbod van verschillende gesubsidieerde Rotterdamse organisaties voor informatieverstrekking en deskundigheidsbevordering aan schoolmaatschappelijk werkers, leerkrachten ouders.

Organisaties zoals het Centrum voor Dienstverlening Vrijwilligerswerk & Mantelzorg (CVD V&M), Dona Daria, InMovement en Avant Sanare (DIA) en Stichting Tante Joy bieden dit aan. Stichting Joy biedt daarnaast zelf ook ondersteuning aan de jonge mantelzorgers, met logeerweekenden en fundagen.(zie www.tantejoy.nl)

 Rond 10 november wordt er vanuit de scholen informatie over mantelzorg naar de scholen verstuurd en worden de smw´ers via een nieuwsbrief geïnformeerd.

 

Heeft u vragen?

Stel ze via ons formulier