MBT-Erly, vroeginterventie programma voor kwetsbare jongeren, nu ook in Rotterdam

Geplaatst op 30 augustus 2018

MBT- Early, nu ook in Rotterdam

Kom je in contact met kwetsbare leerlingen. Leerlingen die het soms moeilijk hebben met zichzelf, het moeilijk hebben met hun emoties, of moeilijkheden ervaren in contact met anderen uit hun omgeving. Leerlingen die de grip kwijt raken op hun gevoelens en gedrag. Een laag zelfbeeld hebben en in relaties met anderen vastlopen. Dan zou MBT-early wellicht iets voor hen kunnen zijn.

MBT- Early is een vroeginterventie programma. Dat betekent dat het gericht is op het voorkomen van verdere problematiek bij kwetsbare jongeren in de puberteit. Soms kan kwetsbaarheid op jonge leeftijd zich later ontwikkelen tot persoonlijkheidsproblematiek als volwassen.

De behandeling van MBT- Early is erop gericht om in een vroeg stadium te behandelen om de persoonlijkheid verder gunstig te beïnvloeden.

De MBT-Early behandeling is gebaseerd op  Mentalization Based Treatment. Dit is een behandeling die bewezen effectief is gebleken bij volwassenen patiënten met persoonlijkheidsproblematiek specifiek Borderline. MBT- Early is een afgeleide van deze behandeling, het is aangepast naar jeugdigen en het aangepast naar een vroeginterventie programma om te voorkomen dat kwetsbaarheid zich verder ontwikkelt tot een persoonlijkheidsstoornis zoals bijvoorbeeld borderline problematiek.

MBT- Early in het kort:

  • Leeftijd vanaf 12 tot 18 jaar
  • MBT Early is bedoeld voor jongeren waarbij u vermoed dat er sprake is van kwetsbaarheid in de persoonlijkheid
  • Problemen worden vaker gezien op de volgende gebieden: Emoties (van sterk voelen naar niets voelen, somber zijn), gedrag (impulsief zijn), zelfbeeld en identiteit (onzeker, verwijtend naar zichzelf), relaties (wantrouwen)
  • MBT-Early heeft na intake en onderzoek een korte wachttijd tot start van de behandeling
  • De behandeling is gericht op vroeg interventie op de persoonlijkheidsontwikkeling
  • De behandeling duurt 4 maanden met daarna een follow-up periode van 6 maanden
  • Ouders, gezinnen, opvoeders en school worden betrokken bij de behandeling
  • De therapiegesprekken vinden wekelijks plaats

Aanmelden kan o.a. door middel van een verwijsbrief van de huisarts of het wijkteam.

Wij denken graag met je mee of een leerling in aanmerking komt voor MBT- early. Daarnaast komen we ook graag langs in je team, mocht er behoeften zijn aan meer informatie.Je kunt hierover contact opnemen met het zorgcentrum Rotterdam op het algemene nummer 088-7656501.

Heeft u vragen?

Stel ze via ons formulier