Landelijk: Oktober, campagne tegen seksueel geweld

Geplaatst op 11 oktober 2017
Oktober staat in het teken van de landelijke campagne tegen seksueel geweld van het Fonds Slachtofferhulp samen met het Centrum Seksueel Geweld.

 

De campagne is afgetrapt met een reportage in weekblad VIVA. Hierin wordt uitgebreid stilgestaan bij seksueel geweld en de beschikbare hulp voor slachtoffers via het Centrum Seksueel Geweld. Ook het landelijke telefoonnummer wordt onder de aandacht gebracht: 0800-0188. Slachtoffers kunnen dit gratis nummer 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen.

 Weinig meldingen In Nederland zijn jaarlijks 100.000 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld te betreuren en wordt 1 op de 8 vrouwen ooit in haar leven verkracht. Hoewel de cijfers schrikbarend zijn en deskundige hulp aanwezig is, meldt slechts een heel klein percentage zich. Belangrijke oorzaken om geen melding te doen zijn schaamtegevoelens (victim blaming), de dader is een bekende waardoor beschuldiging van geweld erg lastig is of niet weten dat hulp beschikbaar is. Terwijl deskundige hulp bij voorkeur binnen zeven dagen na het incident, de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint. Bovendien is de pakkans van de dader groter, doordat er dan nog sporenonderzoek kan worden gedaan. 

Juiste weg naar hulp Esther Driessen, hoofd marketing & fondsenwerving Fonds Slachtofferhulp: “Wij vinden het belangrijk dat ieder slachtoffer in Nederland de weg naar de juiste hulp weet te vinden. Óók slachtoffers van seksueel geweld. Daarom zijn we deze campagne gestart samen met het Centrum Seksueel Geweld, dat wij sinds de oprichting financieel steunen. Iedereen moet namelijk weten dat slachtoffers na een aanranding of verkrachting 24 uur per dag, zeven dagen in de week kunnen bellen naar het Centrum Seksueel Geweld op 0800-0188.”

Meer informatie Meer informatie over de landelijke campagne en Centrum Seksueel Geweld, is te vinden op de website.

 

Heeft u vragen?

Stel ze via ons formulier