Nieuws

 

Het SMW is een boeiende functie die zich ontwikkelt in een dynamische omgeving waarin verschillende actoren (school, ouders, kinderen, instellingen, gemeente etc) samenwerken ten behoeve van de sociaal-emotionele en maatschappelijke ontwikkeling van kinderen. Lokale en landelijk spelen allerlei ontwikkelingen die het SMW direct en indirect beinvloeden denk o.a. aan het CJG, passend onderwijs, het Jeugdzorgstelsel. Met deze rubriek houden wij je op de hoogte van deze actuele ontwikkelingen en alles wat voor het SMW van belang is.

 

 

Hoe herken en voorkom je huwelijksdwang? dinsdag 20 november 2018

Jaarlijks trouwen naar schatting honderden Nederlandse jongeren tegen hun zin. De dwang om te trouwen kan heel subtiel zijn. Huwelijksdwang is daardoor lastig te herkennen voor sociaal professionals en docenten. Om hen te helpen, bracht KIS in 2015 een publicatie hierover uit. De resultaten zijn nu opnieuw gebundeld in een video.

Hulplijn 113 Zelfmoordpreventie lanceert gespreks-app woensdag 7 november 2018

De hulplijn 113 Zelfmoordpreventie presenteert vandaag een speciale app voor mensen die zich zorgen maken of iemand in hun omgeving misschien aan zelfmoord denkt, zo meldt o.a. NU.nl

6 december: Blauwe plekken op de ziel woensdag 7 november 2018

Op 6 december is er een expertisemiddag over emotionele verwaarlozing met als titel: Blauwe plekken op de ziel. Hierbij wordt nader ingegaan op wat het precies is, hoe het herkend kan worden en hoe te handelen.

Leerkracht heeft te weinig tijd voor zorgleerling woensdag 7 november 2018

Van de leerkrachten zegt 91 procent te weinig tijd te hebben om zorgleerlingen goed te helpen. Dit blijkt uit onderzoek van Duo Onderwijsonderzoek & Advies onder ruim duizend leraren in het basisonderwijs.

Ontwikkelingen Servicepunt SMW woensdag 31 oktober 2018

Beste schoolmaatschappelijk werkers en andere geïnteresseerden,

 

De zomer is nu echt voorbij en langzaam komt het einde van het jaar in zicht.

Voor het Servicepunt SMW staan er grote veranderingen te wachten. Per 1 januari 2019 houdt het op te bestaan in de vorm die bij jullie bekend is.

Aanbod trainingen&cursussen op korte termijn woensdag 31 oktober 2018

Ons aanbod in trainingen&curssen en de informatie hierover kun je altijd vinden op onze website onder het kopje 'Cursussen en trainingen'.

In deze nieuwsbrief een korte update van de lopende cursussen die op korte termijn gaan plaatsvinden:

Sociale kaart Rotterdam woensdag 31 oktober 2018

Voor wie het nog niet kent, er is een handige digitale sociale kaart van Rotterdam beschikbaar. Zeker ook voor schoolmaatschappelijk werkers goed om te weten denken wij!

Ook voor jonge mantelzorgers! 10 november: Dag van de Mantelzorg woensdag 31 oktober 2018

Elk jaar is er landelijk de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet en bedankt voor hun inzet.Ook Rotterdam doet weer mee. Alle Rotterdamse gebieden organiseren leuke en ontspannende activiteiten, van taarten bakken tot een ritje met de snerttram.

Noodklok over lange wachttijden jeugdhulp woensdag 31 oktober 2018

De kinderombudsman luidt voor de Rotterdamse regio de noodklok over de lange wachtlijsten voor de jeugdhulp. Kinderen zouden niet op tijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Om de verhalen van de kinderen zelf te horen, opent de kinderombudsman een meldpunt.

Hoe signaleer je een lvb of zwakbegaafdheid? donderdag 25 oktober 2018

Een licht verstandelijke beperking (lvb) of zwakbegaafdheid kun je meestal niet aan iemands uiterlijk herkennen. Het gevolg daarvan is dat deze mensen soms op een hoger niveau van kennis en vaardigheden worden aangesproken dan ze aankunnen. Ze worden overschat en overvraagd en dat kan allerlei negatieve gevolgen hebben.

Pagina's

Heeft u vragen?

Stel ze via ons formulier