Congres: 18 jaar en hoe nu verder

Geplaatst op 4 december 2017

Wanneer jongeren die gebruik maken van jeugdhulp 18 worden, mogen zij zelf beslissen of ze nog verdere hulp willen. Maar vaak kunnen ze juist vanwege de problemen waardoor ze in de jeugdzorg terecht kwamen, daar zelf geen weloverwogen beslissing over nemen. Vaak zijn deze jongeren immers licht verstandelijk beperkt, hebben ze psychiatrische problemen, een problematisch sociaal netwerk en overschatten ze hun eigen zelfredzaamheid.

De achttiende verjaardag is vaak het moment waarop jonge mensen die keihard zorg nodig hebben, buiten de boot vallen. De praktijk leert dat ze na een paar jaar vaak wel weer terug in de hulpverlening komen, maar dan zijn de problemen in de tussentijd veelal geëscaleerd. En dat moeten we toch niet willen? Daar ligt dus een taak voor de hulpverlening. Maar dat is geen eenvoudige opgave, want wetgeving, gemeentes en organisaties werken daar niet altijd even goed aan mee.

Hoe je desondanks deze kwetsbare jongeren zo goed mogelijk kunt ondersteunen over de grenzen van hun achttiende verjaardag heen, daarover leveren de sprekers op dit congres een bijdrage.

 Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze

Organisator:

Euregionaal Congresburo

Plaats:

Utrecht

Kosten:

295 euro (exclusief BTW)

Website:

Congresburo.com

 Wat leer je?

Na deelname aan dit congres weet je:

 • Hoe je hulpverlening organiseert en uitvoert, over de grens van de achttiende verjaardag heen;
 • Wat er qua hulpverlening verandert wanneer iemand 18 jaar wordt en hoe je je daartoe kunt verhouden als hulpverlener;
 • Wat er in juridisch opzicht verandert voor de cliënt die 18 jaar wordt, evenals wat dat betekent voor hun ouders, het onderwijs en de hulpverlening;
 • Concepten voor het tot stand brengen van de verbinding tussen welzijn en zorg;
 • Toekomstperspectieven van jongeren na opname in een residentiële setting;
 • Hoe je thuiszittende jongeren (17-23 jaar) weer naar school kunt krijgen;
 • Hoe je bij licht verstandelijke beperkte jongeren die 18 jaar worden, eigen kracht kunt mobiliseren;
 • Hoe je samen met jongeren, gestructureerd en planmatig kunt werken aan de verplichtingen en "regeldingen" die een achttiende verjaardag voor jeugdzorgcliënten met zich meebrengt;
 • Hoe je samenwerking binnen en tussen organisaties zo kunt vormgeven dat je kunt voorkomen dat jongeren buiten de boot vallen wanneer ze 18 jaar worden.

Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 295,00 ex. 21% BTW en inclusief:

 • Koffie en thee
 • Een goede lunch
 • Deelnemersmap
 • De beschikbare presentaties en artikelen worden achteraf in pdf opgestuurd
 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Meld je je met vijf deelnemers uit dezelfde organisatie gelijktijdig aan (lees: aanmelden op dezelfde dag) dan neemt de vijfde gratis deel. Aanmelding verloopt via het inschrijfformulier.

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen dienstverband in de zorg? Dan betaal je € 100,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 10 studentenplaatsen te vergeven.

Datum Evenement: 
donderdag 14 december 2017
Begintijd: 
10.00
Eindtijd: 
16:30

Heeft u vragen?

Stel ze via ons formulier